Obľúbený : Líčenie, Parfumy, Pleť, Vlasy
Aktuálne zľavy 15% - 20% na top značky Prejsť na akciu

Ako vybrať parfém - na čo sa zamerať pri výbere

Autor: Martina Nyúlová Publikovaný: 26.04.2024
Ako vybrať parfém - na čo sa zamerať pri výbere

Pri výbere správneho parfému je dôležité zohľadniť mnoho faktorov, ktoré môžu ovplyvniť celkový zážitok z vône. Voňavky nie sú len o osobnom vkuse, ale aj o vyjadrení osobnosti, nálady a dokonca aj o zámere na určitú príležitosť. Či už hľadáte parfém pre ženu alebo muža, proces výberu môže byť podobný, ale s niekoľkými kľúčovými rozdielmi.

Základné kroky pri výbere parfému

1. Rozumejte základným pojmom:

  • Eau de Toilette (EdT) obsahuje menej parfumových esencií (obvykle medzi 5-15%) a je menej koncentrovaný než Eau de Parfum (EdP).
  • Eau de Parfum (EdP) má vyššiu koncentráciu esencií (15-20%), čo znamená, že vôňa je intenzívnejšia a trvanlivejšia.
  • Parfum alebo Extrait de Parfum je najkoncentrovanejšia forma parfému, s esenciálnymi olejmi medzi 20-40%.

2. Poznajte svoje vône:

  • Parfémy sú rozdelené do rôznych vôňových rodín, ako sú kvetinové, orientálne, drevité alebo citrusové. Identifikácia preferovanej vôňovej rodiny vám môže pomôcť zúžiť výber.

3. Uvažujte o príležitosti:

  • Denné vône sú často ľahšie a sviežejšie, zatiaľ čo večerné parfémy môžu byť silnejšie a viac výrazné.

Ako vybrať parfém pre ženy

Pri výbere parfému pre ženy je kľúčové zohľadniť nie len osobné preferencie, ale aj kontext, v ktorom bude parfém používaný. Jednou z prvých úloh je určiť typ vône, ktorý zodpovedá osobnosti a životnému štýlu danej ženy.

Osobnosť a štýl:

  • Romantické duše by mohli preferovať kvetinové vône, ktoré sú často spojené s femininitou a jemnosťou. Tóny ruže, jazmínu a ľalie sú populárne voľby.
  • Moderné, energické ženy môžu oceniť svieže a ovocné vône s prvkami ako je bergamot, malina alebo pomaranč.
  • Dámy, ktoré preferujú sofistikovaný štýl, môžu vyberať medzi orientálnymi alebo chypre vôňami, kde dominujú prvky ako pačuli, santalové drevo alebo bergamot spolu s balzamickými a zemitými tónmi.

Príležitosti:

  • Na denné nosenie sa hodia ľahšie a menej invazívne vône. Svieže kvetinové alebo citrusové vône sú ideálne na prácu alebo na bežné dni.
  • Na večerné udalosti sú vhodné výraznejšie vône s hlbšími kvetinovými alebo orientálnymi tónmi, ktoré dodajú eleganciu a zmyselnosť.

Sezónne vône:

  • Letné mesiace si vyžadujú ľahšie a sviežejšie vône. Citrusové a kvetinové tóny, ktoré odrážajú teplo a sviežosť, sú ideálne.
  • V zimných mesiacoch môžu ženy uprednostňovať teplejšie a bohatšie vône, ako sú vanilka, ambra a rôzne koreniny, ktoré sú teplé a pohodlné.

Ako vybrať parfém pre mužov

Výber mužského parfému sa líši od výberu pre ženy najmä v typoch vôní, ktoré sú tradične považované za "mužské". Tieto vône často siahajú od drevitých a korenistých až po svieže a aromatické.

Osobnosť a štýl:

  • Aktívni a mladí muži môžu uprednostňovať sviežejšie a energickejšie vône, ktoré reflektujú ich dynamický životný štýl. Morské a citrusové vône sú tu častou voľbou.
  • Muži s klasickým štýlom môžu siahnuť po vôňach s drevitými a korenistými tónmi, ktoré sú často vnímané ako viac tradičné a formálne.

Príležitosti:

  • Na denné nosenie sú ideálne ľahšie vône, ako sú aromatické fougère vône, ktoré kombinujú sviežosť s bylinnými a drevenými tónmi.
  • Na večer alebo špeciálne príležitosti môžu byť vhodnejšie hlbšie a zmyselnejšie vône, ktoré obsahujú prísady ako oud, pačuli, alebo ambra.

Sezónne vône:

  • Počas teplejších mesiacov sú preferované ľahšie vône, ako sú citrusy alebo aromatické tóny, ktoré sú svieže a osviežujúce.
  • V chladnejších mesiacoch majú muži tendenciu vyberať si teplejšie a bohatšie vône, ako sú drevité a korenisté esencie, ktoré poskytujú pocit tepla a pohodlia.

 

Testovanie a výber

Je dôležité, aby si muži aj ženy parfém vyskúšali na vlastnej pokožke a nechali ho pár hodín pôsobiť. Vône sa môžu na každom človeku vyvíjať odlišne, a preto je testovanie na pokožke najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že parfém bude naozaj vyhovovať.

Nikdy nevyberajte parfém bez predchádzajúceho testovania. Vône sa môžu na každej pokožke správať inak, preto je dôležité:

  • Nastriekať parfém na pokožku a počkať aspoň hodinu, aby sa vône plne rozvinuli.
  • Vyhnúť sa rozhodnutiu len na základe prvého dojmu; vôňa sa môže postupne meniť.

Vzorky: Ak je to možné, získajte vzorky parfému, aby ste mohli vôňu nosiť niekoľko dní a uvidíte, ako sa vyvíja a ako sa cítite pri jej nosení.

Záver

Výber správneho parfému je veľmi osobná záležitosť. Vhodný parfém môže zvýrazniť vašu osobnosť, zdvihnúť náladu alebo dokonca ovplyvniť, ako vás vnímajú ostatní. Vždy si však pamätajte, že menej môže byť viac – parfém by mal byť decentný doplnok, nie prenikavý prvok, ktorý dominuje.



Kategória parfémy

Adidas Team Five, 100 ml, Toaletná voda pre mužov, Ak si neviete predstaviť deň bez športu a nevynecháte žiadny tréning, tak sa toaletná voda pre mužov Adidas Team Five stane vaším spoľahlivým sparingpartnerom. Užite si prílev novej energie...

Armani Sì Intense, 100 ml, Parfumovaná voda pre ženy, Nadčasová klasika, ktorá vzdáva hold prirodzenej kráse, ženskosti a elegancii. Dámska parfumovaná voda Armani Sì Intense sa rýchlo stane nevyhnutnou súčasťou vašej osobnosti. ovocná...

Byredo Rose of No Man´s Land, 75 ml, Vône do vlasov unisex, Radi si dávate kvapku obľúbeného parfému aj do vlasov? To však vedie k ich zbytočnému vysušovaniu a narušeniu štruktúry. Riešením je vôňa do vlasov Byredo Rose of No Man´s...

7 €
153 €
63 €



Kategória parfémy


Prečítajte si naše ďalšie články

Kategória: Parfémy
zdieľam:
Autor
Martina Nyúlová

Som študentka UCM v Trnave a zaujímam sa o BIO kozmetiku a prírodné produkty.

...

Odporúčaná kategória

Odporúčané obchody